Fijn als je deelt

Journaling, het schrijven in een dagboek, is voor mij een heel belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Het is een vorm van zelf-therapie. 

Van kinds af aan heb ik periodes waarin ik schrijf. Het begon op de lagere school met vriendinnenboekjes, waarin we elkaar geheimen schreven (op wie ben jij?), allerlei spulletjes inplakten en waarin we elkaar uitdaagden. Later schreef ik alleen bij bijzondere gebeurtenissen in mijn leven.

Sinds begin 2017 schrijf ik structureel ochtendpagina’s, vul ik dagboek na dagboek. Het helpt mij enorm in mijn zelfbewustzijn, in mijn proces van zelfliefde. Het is een fijne manier om mijzelf beter te leren kennen. En mijn creativiteit stroomt als nooit te voren.

Z

Schrijven geeft inzicht

En het brengt je dichterbij wie je bent, je leert je eigen stem kennen.
Z

Helderheid

Het maakt je hoofd helder, het biedt inzicht op wat voor jou belangrijk is.

Alle antwoorden die je nodig hebt komen via je dagboek aan het licht.

Z

Geeft lucht

Het geeft lucht aan je emoties of aan een situatie in je leven
Z

Kan je helpen bij herstel

Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat journaling het beste werkt als je er een gewoonte van maakt. En dat je blijft schrijven, ook als je dat niet wilt. Misschien denk je nu, ik heb geen idee waarbij ik mijn dagboeken [journals] mee moet vullen, of hoe ik moet beginnen. Of misschien wil je wel van het journalen je gewoonte maken maar krijg je een ‘writers-block’ wanneer de lege bladzijde voor je hebt. Als je je herkent in één van deze scenario’s dan is de blog iets voor jou.

Ik heb een aantal tips voor je samengesteld om je te helpen om er een gewoonte van te maken. Bovendien heb ik 25 startzinnen samengesteld om je te inspireren als je vastzit!

Ontvang 25 startzinnen voor zelfreflectie

journal inspiratie

Ik geef Jij-in-Beeld toestemming om mijn e-mailadres te gebruiken voor het toesturen van een downloadlink voor de journal-inspiratie en het regelmatig tips en informatie sturen in een inspiratiemail of het doen van aanbiedingen. De toestemming kan ik elk moment ook weer intrekken.

Hoe maak je er een gewoonte van?

Laten we beginnen met de basisbeginselen van het journaling. Of je nieuw bent in het dagboekschrijven [journaling] of je bent al jaren bezig, ik heb een paar tips samengesteld om je te helpen:

 1. commitment

De eerste stap om een journaal-gewoonte te creëren, is kiezen wanneer je wilt schrijven. Met elke gewoonte is belangrijk duidelijkheid te hebben wat je wilt doen en wanneer je dat gaat doen. Denk na over wanneer je wilt schrijven, hoe lang je schrijft en hoe vaak je schrijft. Ochtend, of avond? Schrijf je vijf minuten of totdat je drie pagina’s hebt geschreven? Elke dag of een keer per week? Neem hierover een besluit, dat maakt het een stuk makkelijker om jezelf daar aan te houden.

2. voorbereiding

Ok, je hebt besloten hoe vaak en wanneer je wilt gaan schrijven. Zoek iets waarin je kunt schrijven; een dagboek of een mooi schrift. Zorg voor een fijn schrijvende pen, eentje die niet vlekt of hapert. En probeer een rustige plek te vinden waar je niet gestoord wordt.

In the journal

I AM AT EASE

Anaïs Nin

3. start met schrijven

Begin met opschrijven wat je allemaal denkt. Filter jezelf niet. Gebruik het als ‘brain-dump’. Wees eerlijk. Laat al je gedachten stromen. Denk aan wat je nu in je hoofd speelt. Waar gaat je energie allemaal naartoe? Waar loop je op leeg? Waar krijg je energie van? Waar droom je van?

4. neem actie

Vaak kan het loslaten van deze gedachten grote verlichting bieden en is dat voldoende, hoef je er verder niets mee. Soms vraagt het om een actie. Welke stap kun je nemen? Is er iets naar boven gekomen voor op je to-do-list? Of juist een item op je not-to-do-list? Neem actie! Ga aan de slag met dat wat je bezighoudt.

5. reflecteer

Lees in de loop van de tijd je schrijfsels door. Kijk hoe ver je bent gekomen, reflecteer op wat je hebt bereikt en koester je oude herinneringen.

Help! ik blokkeer! 

Wat gebeurt er als je denkt dat je niets te schrijven hebt? Er zijn heel wat keren geweest dat ik mijn dagboek opensla om te ontdekken dat ik absoluut geen idee heb wat ik moet schrijven. Andere keren heb ik ideeën en gedachten in mijn hoofd, maar om de één of andere reden krijg ik ze niet op papier….

Een deel van het omgaan met zo’n blokkade is onthouden dat het niet perfect hoeft te zijn. Het hoeft niet samenhangend en inzichtelijk te zijn. ‘Dump je gedachten’, het begrijpen van wat je allemaal schrijft komt eventueel later wel.  Zoveel van wat ik uiteindelijk schrijf is complete chaos en onsamenhangend, maar het helpt me enorm om mezelf beter te leren kennen. Niemand anders leest je journal, laat je perfectionisme los en schrijf wat je te binnen schiet. 

25 vragen voor zelfreflectie.

Heb je een beetje inspiratie nodig om aan de slag te gaan? Ik heb een afdrukbare lijst samengesteld met 25 vragen die je kunt gebruiken om te schrijven. Voer je e-mailadres in en je ontvangt een mail <3

 

LET OP : Hier mee geef je Jij-in-Beeld toestemming om je e-mailadres te gebruiken voor het toesturen van een downloadlink voor de journal-inspiratie en het regelmatig tips en informatie sturen in een inspiratiemail of het doen van aanbiedingen. De toestemming kun je elk moment ook weer intrekken.

journal inspiratie

Ben jij een echte journal-junk? Schrijf je vaak? Wat brengt het je?

Of wil je graag beginnen met schrijven?

Ik ben benieuwd, laat je hieronder een reactie achter? <3 


Fijn als je deelt
error: Content is beschermd!!