Selecteer een pagina
Fijn als je deelt

“Ik ben niet creatief…”

Creativiteit is een intimiderend onderwerp voor velen, regelmatig hoor ik mensen zeggen “ik ben niet creatief” – dat is echt zonde! Iedereen is creatief op zijn eigen unieke wijze. En als je je creativiteit weer aanwakkert kom je tot nieuwe inzichten en meer in verbinding met jezelf. Ik deel graag 6 tips die mij helpen om mijn creativiteit te stimuleren.

Ik was het verleerd om creatief te zijn. Door een drukke baan waar ik volgens procedures moest werken [en nee, liever niet teveel eigen initiatief] en een druk programma thuis nam ik geen tijd om mijzelf creatief te voeden. Ik deed weleens wat maar dan kwam ik niet veel verder dan het kopiëren van anderen. 

Nu is creativiteit een vast onderdeel van mijn dag, ik maak er echt tijd voor, voed en koester het. Met als gevolg dat mijn creativiteit stroomt. Ik denk anders, zie dingen anders, ben meer in contact met mijzelf, kom tot andere oplossingen en het biedt oneindig veel andere voordelen.

Het belangrijkste om creativiteit tot leven te brengen is het te koesteren,

er tijd aan te besteden.

Misschien is dat de reden waarom de meesten van ons het gevoel hebben niet creatief te zijn – te weinig tijd om te oefenen!

Je creatieve inspiratie stagneert als je het niet stimuleert.

Ontwikkel gewoonten die het ‘creatief zijn’ gemakkelijker maken, bijvoorbeeld door het toepassen van onderstaande dagelijkse dingen. Lees snel de 6 tips voor meer creativiteit in je leven.

Z

Stel vragen

Z

Beweeg

Z

ME-time

Z

WE-time

Z

Dagdromen

Z

Nieuwe dingen doen

Vragen stellen

Kleine kinderen zijn hierbij een mooi voorbeeld.  Ze zijn expert in vragen stellen en zien de wereld op hun eigen unieke manier. Niet zomaar alles accepteren maar dingen onderzoeken en uitproberen. Stel elke dag minstens vijf vragen over de wereld om je heen.

Beweeg

Beweeg je lichaam. Er zit een hele wetenschap achter, maar het basis idee is dat beweging je hersenen beter laat functioneren. Als je gaat bewegen krijgen je hersenen meer prikkels, het zorgt voor een betere doorbloeding van het brein.

Breng tijd alleen door [me-time]

Je geest heeft tijd nodig om dingen te overdenken, meningen te ontwikkelen en ideeën te vormen. Verken je eigen innerlijke monoloog en trek je even terug uit de drukte.

Ik vind het heerlijk om even in mijn eentje te schrijven, mijn gedachten op papier te zetten. Of lekker “ME-time” in bad, onder de douche, een museumbezoek of op bank met een boek.

Lees hier meer over ME-time >>  

Breng tijd met anderen door [we-time]

Tegelijkertijd zijn andere mensen een geweldige bron van energie en ideeën. Dus word geen kluizenaar, breng je ME-time in evenwicht met “vriendentijd” en laat je inspireren.

Lekker dagdromen

Dagdromen! Geniet ervan. De volgende keer dat je merkt dat je moeite hebt om je te concentreren, laat dat dan een keer toe. Ontspan, omarm je dagdromen en kijk wat er gebeurt!

Probeer nieuwe dingen uit

Al je ervaringen die je hebt opgedaan zijn grotendeels de basis van je ideeën. Verzamel nieuwe ervaringen. Ga op pad, neem eens een andere route naar je werk. Of doe iets buiten je comfortzone, boek die parachutesprong. Of koop een leeg canvas en wat verf en DOE het gewoon, zet die eerste streep.

Sommige van bovenstaande dingen zullen beter voor je werken dan andere, experimenteer, onderzoek en voeg nieuwe dingen toe en laat dingen los.

Ontdek je oneindige creativiteit, want het mooie van creativiteit is dat het net als de liefde nooit op raakt. En hoe meer je het stimuleert, hoe grootser het wordt.

Wat doe jij om je creativiteit te stimuleren? Ik ben benieuwd, ik lees het graag hieronder in de reacties.

 

 

Op instagram deel ik dagelijks nieuwe inspiratie. Klik op de bovenstaande button om te connecten.

Insta-naam: ingrid_elzinga

 

 

Wil je op de hoogte blijven?


Fijn als je deelt
error: Content is beschermd!!